Wobec stale rosnącej konkurencji na rynku, jaką można obecnie zaobserwować, każdy przedsiębiorca dąży do optymalizacji produkcji przy maksymalnym obniżeniu kosztów. W tym celu jednostka skupia się na preferencjach odbiorców, dostosowując przy tym swoje wyroby. Istotna jest również prawidłowa kalkulacja kosztów wytworzenia, która w dużej mierze kształtuje ceny oferowanych produktów. Właściwa kalkulacja i kontrola kosztów są warunkami efektywnego zarządzania przedsiębiorstwem.

Składniki kalkulacyjne kosztów wytworzenia na przykładzie firmy XYZ

Definicja kosztów wytworzenia

Zgodnie z art. 28 ust. 3 ustawy o rachunkowości koszt wytworzenia produktu obejmuje koszty pozostające w bezpośrednim związku z danym produktem oraz uzasadnioną część kosztów pośrednio związanych z wytworzeniem tego produktu. Koszty bezpośrednie obejmują wartość zużytych materiałów bezpośrednich, koszty pozyskania i przetworzenia związane bezpośrednio z produkcją i inne koszty poniesione w związku z doprowadzeniem produktu do postaci i miejsca, w jakich się znajduje w dniu wyceny. Do uzasadnionej, odpowiedniej do okresu wytwarzania produktu części kosztów pośrednich zalicza się zmienne pośrednie koszty produkcji oraz tę część stałych, pośrednich kosztów produkcji, które odpowiadają poziomowi tych kosztów przy normalnym wykorzystaniu zdolności produkcyjnych. Za normalny poziom wykorzystania zdolności produkcyjnych uznaje się przeciętną, zgodną z oczekiwaniami w typowych warunkach, wielkość produkcji w danej liczbie okresów lub sezonów, przy uwzględnieniu planowych remontów. Jeżeli nie jest możliwe ustalenie kosztu wytworzenia produktu, jego wycenę przeprowadza się według ceny sprzedaży netto takiego samego lub podobnego produktu, pomniejszonej o przeciętnie osiągany przy sprzedaży produktów zysk brutto ze sprzedaży, a w przypadku produktu w toku – także z uwzględnieniem stopnia jego przetworzenia.

Do kosztów wytworzenia produktu nie zalicza się kosztów:

  1. będących konsekwencją niewykorzystanych zdolności produkcyjnych i strat produkcyjnych;
  2. ogólnego zarządu, które nie są związane z doprowadzaniem produktu do postaci i miejsca, w jakich się znajduje w dniu wyceny;
  3. magazynowania wyrobów gotowych i półproduktów, chyba że poniesienie tych kosztów jest niezbędne w procesie produkcji;
  4. kosztów sprzedaży produktów.

Koszty te wpływają na wynik finansowy okresu sprawozdawczego, w którym zostały poniesione.

Cel kalkulacji kosztów

Podstawowym celem kalkulacji kosztów produkcji jest uzgodnienie wysokości kosztu wytworzenia jednego wyrobu gotowego lub usługi oferowanej przez przedsiębiorstwo. Korzystając z tych ustaleń, jednostka może:

  • prawidłowo wycenić przyjęte do magazynu wyroby,
  • ocenić ekonomiczną efektywność produktu,
  • przeprowadzić analizę kosztów dla celów zarządczych,
  • ustalić cenę sprzedawanych produktów.

Pozostałe 83% artykułu dostępne jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Zaloguj Zamów prenumeratę Kup dostęp do artykułu

Możesz zobaczyć ten artykuł, jak i wiele innych w naszym portalu Controlling 24. Wystarczy, że klikniesz tutaj.

Ulubione Drukuj

Zobacz również

Wiążące informacje WIS i WIA

Wiążące informacje WIS i WIA

Przedsiębiorcy zbywający towary lub świadczący usługi mają możliwość weryfikacji poprawnej klasyfikacji lub właściwej stawki podatku VAT w drodze złożenia wniosku o wydanie wiążącej informacji stawkowej (zwanej w skrócie WIS). Podobnie, gdy sprzedają, wytwarzają albo sprowadzają wyroby akcyzowe lub samochody osobowe i nie są pewni, jaki przypisać im kod CN, mogą wystąpić o wiążącą informację akcyzową (zwaną w skrócie WIA).

Czytaj więcej

Zaliczki na poczet dostaw i usług

Zaliczki na poczet dostaw i usług

Faktury zaliczkowe są powszechnie stosowane w praktyce gospodarczej i służą do rozliczenia otrzymanych przedpłat na poczet przyszłej dostawy towarów lub usług. Najczęściej wystawiane są przy umowach o znacznej wartości, aby uzyskać częściowe finansowanie realizowanej transakcji. Zgodnie z przepisami ustawy o VAT otrzymanie zaliczki w krajowym obrocie gospodarczym zazwyczaj skutkuje powstaniem obowiązku podatkowego, choć istnieją pewne wyjątki od tej zasady. Wpłaconą zaliczkę należy ująć w księgach rachunkowych jako kwotę brutto, zawierającą podatek VAT wyliczony według aktualnie obowiązujących stawek dla danej usługi lub towaru.

Czytaj więcej

Polecamy

Przejdź do

Partnerzy

Reklama

Polityka cookies

Dalsze aktywne korzystanie z Serwisu (przeglądanie treści, zamknięcie komunikatu, kliknięcie w odnośniki na stronie) bez zmian ustawień prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez EXPLANATOR oraz partnerów w celu realizacji usług, zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Usługa Cel użycia Włączone
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony Nie możesz wyłączyć tych plików cookies, ponieważ są one niezbędne by strona działała prawidłowo. W ramach tych plików cookies zapisywane są również zdefiniowane przez Ciebie ustawienia cookies. TAK
Pliki cookies analityczne Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Informacje zebrane przez te pliki nie identyfikują żadnego konkretnego użytkownika.
Pliki cookies marketingowe Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Jeśli zdecydujesz się usunąć lub wyłączyć te pliki cookie, reklamy nadal będą wyświetlane, ale mogą one nie być odpowiednie dla Ciebie.